072 - 533 9355

Crafta Therapie Craniofaciaal en CranioMandibulair Heiloo

CRAFTA Therapie is een methode voor het onderzoeken, behandelen en begeleiden van hoofd-, kaak-, hals-, nek- en gezichtspijnen en/of de gevolgen hiervan. CRA is afgeleid van Cranio (= schedel) en FTA van Faciaal (=gezicht).

Het craniomandibulaire gebied bestaat uit alle structuren, die anatomisch en functioneel verbonden zijn met het kaakgewricht. Deze omvatten de discus en de kauwspieren, evenals de zenuwen, de mond en de tongspieren.

De functies van het kaakgebied zijn erg divers: Mobiliteit: de mobiliteit van het gewricht is noodzakelijk voor vele activiteiten (bv. spreken, eten). Stabiliteit: het kaakgewricht moet voldoende gestabiliseerd zijn tijdens alle fasen van de gezamenlijke beweging. Proprioceptieve functie (waarnemen van de houding): informatie van het kaakgewricht heeft invloed op veel andere delen van het lichaam (schedelgebied, onderrug en heupregio).

Non-verbale communicatie (mimiek): de craniomandibulaire structuren hebben invloed op de gelaatsuitdrukking en beïnvloeden zo de non-verbale communicatie. Esthetiek: een gezicht wordt als aantrekkelijker beschouwd wanneer er meer symmetrie is tussen de linker- en rechterzijde van het gezicht.

De klachten die u in deze regio kunt krijgen zijn daarom ook heel divers:

  • Klachten ten gevolge van parafuncties (klemmen, knarsen, kauwgum kauwen, nagelbijten), wat spieroverbelasting geeft in dit gebied.
  • Schedelgroei stoornissen ten gevolge van oor- of holte ontstekingen, oog afwijkingen.
  • Schedel-nekklachten, hoofdpijnen, scheefstand van de nek.
  • Discusproblemen: beperkingen met de mondopening.
  • Craniofaciale neuralgieën: N. Trigeminus neuralgie en facialis parese, aangezichtspijn.
  • Onverklaarbare klachten; brandende mondpijn, gezichtspijn, hoofdpijn, oorpijn of tandpijn.
  • Draaiduizeligheid en overige duizeligheidsklachten.
  • Oorsuizen –Tinnitus

Het uiteindelijke doel van de behandeling d.m.v. de methode CRAFTA is vermindering van de pijnklachten en stoornissen in het hoofd-, nek- en gezichtsgebied. Indien dit niet mogelijk is, wordt een programma opgesteld hoe men het beste om kan gaan met de klacht in het dagelijks leven. Samen met uw fysiotherapeut wordt gezocht naar mogelijkheden hoe men zelf controle kan krijgen over het probleem. Behandeling bestaat niet alleen uit mobiliserende therapie. Ook verschillende oefen- en pijnbegeleiding programma’s worden grondig doorgesproken en geëvalueerd.

Sandra Jonckbloedt is bij Fysio Heiloo gespecialiseerd CRAFTA therapeut.

Afspraak maken?