072 - 533 9355

Mobilisatie Van Het Zenuwstelsel Heiloo

In de laatste jaren heeft men in de manipulatieve therapie zijn horizon verbreed en het richtgebied uitgebreid met “beweging van pijngevoelige structuren binnen het wervelkanaal”.

Bij Fysio Heiloo wordt aandacht besteed aan dit soort afwijkingen in spanning en/of mechanica van neuraal weefsel naast het mobiliseren van gewrichten en spieren, om te streven naar meer duurzame resultaten.

Zogenoemde ‘zenuwrektests’ zijn niet echt nieuw. David Butler beschreef in 1990 als één van de eersten de mogelijkheid om zenuwweefsel passief te mobiliseren. Zodoende zijn deze tests hun oorspronkelijke doel, van zuiver diagnostische betekenis, voorbijgegaan. In de loop der jaren hebben onder andere Michael Shacklock en Michel Coppieters baanbrekend werk verricht op het gebied van neurodynamica en neurale behandelmethodes.

Het zenuwstelsel als één orgaan

Het bezien van het zenuwstelsel als één orgaan benadrukt de continuïteit ervan en geeft aan, dat een verstoring in een deel van het systeem implicaties kan hebben voor het geheel. Hoewel het zenuwstelsel hoofdzakelijk wordt bezien in zijn impulsgeleidende functie ( bijvoorbeeld om een spier aan te spannen), moet het ook in staat zijn zich aan te passen aan lichaamsbewegingen. Zonder verstoring van de impulsgeleiding past het zenuwstelsel zich aan aan ontelbare bewegingscombinaties, -uitslagen en -snelheden van het lichaam.

Tevens is het belangrijk de nauwe relatie te benadrukken tussen zenuwen van een arm of been met de andere arm of been.

‘Zenuwrektests’ en in het algemeen gesproken alle lichaamsbewegingen, veroorzaken niet alleen een toename van de spanning binnen de zenuw, maar bewegen tevens de zenuw ten opzichte van de omliggende weefsels.

Onderzoek en behandeling

Bart Moleman en Daan Liefting zijn Professional Master in de manuele therapie. Fysio Heiloo maakt gebruik van de methode ‘neurale mobilisatie’ of ‘mobilisatie van het zenuwstelsel’ als een aanvullende kijk op bepaalde pijnpatronen.

Neurodynamica is een specialisatie die zich richt op de behandeling van stoornissen in zenuwweefsel. Naast gewrichten, spieren en pezen, dienen ook de zenuwen mee te bewegen bij lichaamsbewegingen.

In het onderzoek wordt het zenuwstelsel op zijn rekbaarheid beoordeeld door middel van verschillende testen en belasting, zowel voor het been als voor de arm. Tevens wordt door de fysiotherapeut gekeken naar de subjectieve reacties van de patiënt.

Bij verschillende chronische of recidiverende klachten van het bewegingsapparaat lijkt het zenuwstelsel een rol te spelen zoals bij:

  • RSI (repetitive strain injury) of KANS ( Klachten van Arm, Nek en Schouder):

klachten ontstaan door herhaalde bewegingen
• Carpaal-tunnelsyndroom:

klachten ontstaan bij inklemming van een zenuw in het polsgewricht
• Whiplashtrauma:

nekklachten, vaak naar aanleiding van een (auto)ongeval
• Schouderklachten met uitstralingsbeelden:

klachten ontstaan door irritatie van de zenuwen in de schoudergordel

Wanneer therapieën niet werkzaam zijn, kan de methode volgens Butler met een behandeling gericht op het zenuwstelsel in vele gevallen uitkomst bieden.

Een behandeling wordt in eerste instantie binnen de pijngrens gegeven, aangezien zenuwweefsel zeer gevoelig is voor rek en beweging. Afhankelijk van de reactie kan de fysiotherapeut beslissen intensiever te mobiliseren.

Overigens moet wel gesteld worden dat een klacht waarbij alleen het zenuwstelsel betrokken is, zelden voorkomt!

Afspraak maken?