072 - 533 9355

Hand Therapie Heiloo

Fysio Heiloo is gespecialiseerd in hand-pols en armklachten. Heeft u pijn en/of klachten aan uw hand(en) en of pols(en), dan kan een specifieke behandeling ‘handtherapie’ u een helpende hand bieden.

Onze handen gebruiken we continue. Pas als we letsel hebben aan onze handen merken we hoeveel beperkingen dit geeft in de dagelijkse activiteiten. Voorbeelden zijn: dingen vasthouden, grijpen, dragen, wringen, schrijven en knoopjes vast-losmaken.

In de meeste gevallen zijn deze functies trainbaar met begeleiding. Handen zijn uniek in de bouw en functie met specifieke letsels en aandoeningen. Door gerichte aanpak en specifieke kennis krijgt u bij Fysio Heiloo optimale behandeling en begeleiding. Voorbeelden van letsels waar een handtherapeut u mee kan helpen zijn: artrose hand en pols, pees- en spieraandoeningen in de hand-pols en arm, CANS klachten (RSI), polsklachten, letsels na een val en/of trauma, revalidatie na operaties van hand-pols en arm, overige pijn en/of beperkingen van de hand-pols en arm.

De handtherapeut kan u begeleiden bij het trainen van functies en begeleiding bieden bij het verbeteren van de beweeglijkheid door middel van mobilisaties en oefeningen, waardoor u uw dagelijkse activiteiten beter kunt uitvoeren. Gerichte therapie bij Fysio Heiloo binnen HANDbereik.

Handtherapie kan bestaan uit:

  • wondverzorging
  • littekenbehandeling
  • het tegengaan van zwellingen
  • oefentherapie
  • spalktherapie
  • functionele training
  • regelmatige metingen om uw vooruitgang op het gebied van beweging, kracht en gevoel te beoordelen.

Afhankelijk van uw aandoening, letsel of operatie komt u hiervoor één of enkele keren per week bij onze handtherapeute. Het doel van handtherapie is dat u uw hand weer zo goed mogelijk kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten.

Wondverzorging

Na een operatie of bij een open letsel aan uw hand kan een ontsteking ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u de wond goed schoonhoudt.

Littekenbehandeling

Littekens in of op de hand kunnen stug aanvoelen en de beweeglijkheid van uw hand beperken. Onze handtherapeute kan met diverse technieken ervoor zorgen dat het litteken weer soepel wordt.

Tegengaan van zwellingen

Na een operatie of letsel kan uw hand gaan zwellen. Dit kan de beweeglijkheid van uw hand beperken. Om zwellingen tegen te gaan, zal uw handtherapeute een behandeling tegen de zwelling inzetten of u adviezen geven.

Oefentherapie

Als u uw hand, pols of onderarm niet goed kunt bewegen of er minder kracht in hebt, is oefentherapie onontbeerlijk. Hiervoor zijn vele soorten oefeningen beschikbaar. Afhankelijk van uw letsel en bewegings- of krachtsbeperking stelt de handtherapeut voor u de juiste combinatie samen.

Spalktherapie

Een spalk kan nodig zijn om een bepaald gebied in uw hand enige tijd rust te geven. Soms heeft een spalk juist als doel om een bepaald gewricht meer beweeglijkheid te geven. De handtherapeut bekijkt of u spalktherapie nodig hebt en in welke vorm.

Functionele training

Het kan zijn dat u in het dagelijks leven bij bepaalde activiteiten hinder ondervindt van uw handprobleem. Bijvoorbeeld bij het vastpakken van spullen of het openen van een fles. Dan kan uw handtherapeute deze handelingen met u oefenen. Daarbij krijgt u adviezen over de juiste houding en manier van bewegen. Wanneer nodig kan de therapeute ook hulpmiddelen adviseren.

Meten

Tijdens de handtherapie doen wij regelmatig metingen om de vooruitgang op het gebied van beweging, kracht, gevoel en zwelling te beoordelen. Voor het meten van de beweging gebruiken wij een goniometer, die de hoek van de gewrichten kan meten. Met de handdynamometer meten wij uw knijpkracht.

De handtherapeut

Een handtherapeut is een erkende fysiotherapeut of erkende ergotherapeut. Door uitgebreide nascholing en klinische ervaring heeft hij of zij zich gespecialiseerd in de behandeling van hand, pols en arm.

Handtherapeuten zijn uitstekend op de hoogte van de anatomie van de hand en van de verschillende letsels en aandoeningen. Zij werken nauw samen met huisartsen, handchirurgen en overige medisch specialisten, waardoor u de beste kans heeft op een goed (postoperatief) herstel. Uw handtherapeut adviseert, behandelt en begeleidt.

Annabel Deckers is Basis Handtherapeut bij Fysio Heiloo. 

http://www.handtherapie.com

Afspraak maken?