072 - 533 9355

Medical Taping Concept Heiloo

Het tegenwoordig veelvuldig toegepaste ‘Medical Taping Concept’ is een vrij recente therapiemethode binnen de fysiotherapie. Het oorspronkelijke idee werd ontwikkeld in Japan en verder ontwikkeld in Europa. De tapemethode is ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit herstelbevorderend werkt bij lichamelijke klachten.

De elastische, (huid) gekleurde tape wordt op de huid aangebracht om de functionaliteit van het weefsel te ondersteunen. Qua elasticiteit en structuur komt de tape overeen met de menselijke huid Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid.

Door de liftende werking van de tape ontstaat direct meer ruimte in het gebied onder de huid, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. De onmiddellijke drukvermindering zorgt er voor dat de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt vervolgens af, waardoor de ervaren pijn onmiddellijk vermindert.

Door gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Er is nauwelijks kans op huidirritatie, omdat de tape is voorzien van een acryl hechtlaag, ventilerend is en geen medicatie bevat. Dit betekent dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden en zelfs nat mag worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

In tegenstelling tot conventionele tapemethoden, die de functionaliteit regelmatig beperken, is het principe van het ‘Medical Taping Concept’: activeren in plaats van fixeren !!

De elastische tape geeft een betere sturing van bewegingen (maakt een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk) , geeft pijnvermindering, verdrijft vocht bij zwelling, geeft een verbetering van de circulatie (doorbloeding) en geeft een prettig  ondersteunend gevoel bij bewegen. Ondersteuning van de gewrichtsfunctie. Verbetering van de spierfunctie. Segmentale beïnvloeding

De tape bevordert het herstel bij blessures en aandoeningen van bijvoorbeeld de nek, schouder, knie en achillespees. Verminderde pijn bij bewegen geeft grote voordelen voor de sporter en niet-sporter.

Het lichaamseigen herstel proces wordt hierdoor geactiveerd.

De elastische tape is makkelijk aan te brengen en kan ook  door uzelf worden aangebracht.

Het gebruik van de tape wordt over het algemeen met andere vormen van therapie gecombineerd.

Het toepassingsgebied mag dus breed genoemd worden en is een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van diverse lichamelijke klachten en lymfoedeem.

Afspraak maken?